Kutry
Vemag Polska
Mieszałki gwarantują optymalny przebieg procesów mieszania z zachowaniem, najkrótszych możliwych czasów przy różnych surowcach, jak np. wstępnie rozdrobnione mięso z przyprawami lub dodatkami funkcjonalnymi przy produkcji hamburgerów, kiełbas, kebabu, produktach warzywnych oraz serowych. Innowacyjny i niepowtarzalny kształt dzieży mieszałek, mieszałek próżniowych i wilko-mieszałek Seydelmann umożliwia intensywne, szybkie i stabilne wymieszanie i opróżnienie bez pozostawiania resztek w maszynie. Wszystkie mieszałki próżniowe i wilko-mieszałki dostępne są również z funkcją gotowania lub chłodzenia. Opcjonalnie można je wyposażyć w system ważenia, co gwarantuje kontrolę wagi i prawidłowość dozowania przewidzianych recepturą dodatków.
Typowe dla maszyn Seydelmann gładkie spawy bez szwów i spoin oraz masywna konstrukcja korpusu i dzieży maszyny ze stali nierdzewnej czynią te maszyny solidnymi , niezawodnymi i długowiecznymi.
W trakcie procesu mieszania z zastosowaniem próżni zostaje odciągnięte powietrze. Ograniczenie ilości tlenu hamuje namnażanie mikroorganizmów w farszu i zmniejsza ilość bakterii. Produkt zachowuje dłuższą trwałość i świeżość. Poza tym mieszanie w próżni wpływa korzystnie na przyswajanie przypraw, dodatków funkcjonalnych przez to, że komórki mięsa są otwarte. Ponieważ udział powietrza podczas mieszania jest silnie zredukowany, w dalszym procesie obróbki wygląd produktu na przekroju jest klarowny i zwarty.
Wszechstronne wilko-mieszałki mogą być stosowane zarówno jako tradycyjne mieszałki, jako wilki oraz wilko-mieszałki. Te różne zastosowania możliwe są zazwyczaj przy dwóch oddzielnych maszynach. Dzięki wilko-mieszałkom zaoszczędzimy na miejscu, prądzie oraz ilości osób do obsługi.
Są one stosowane do wstępnego mieszania, standaryzacji i wilkowania np. przy produkcji burgerów, kiełbasy surowej czy też mięsa mielonego.